Sep 082014
 

Live update van Spot Connect: Message: TM grens gemoedelijk. 45 km nu. Dor kaal warm

Wat een metamorfose. De overgang van Iran naar Turkmenistan. Twee totaal verschillende landen. In Turkmenistan kreeg ik de indruk weer een stuk dichter bij huis te zijn. Beetje zoals de Balkan, met oud-Russische invloeden. Wat bleef was de vriendelijkheid van de mensen. En eindelijk weer eens vrouwen die niet gesluierd waren. Kinderen in keurige schooltenues. En na 8 weken weer eens een fris glas bier. Nou die smaakte. En dan Mary, een vrij nieuwe stad, met in verhouding veel te brede straten en vol met pompeuze overheidsgebouwen. Nou moet de hoofdstad Ashgabat nog erger zijn. Daar mogen auto’s niet ongewassen rondrijden op straffe van een flinke boete en dat terwijl er een watergebrek is. Maar helaas ben ik daar niet kunnen komen met een transit visum van 5 dagen. En het was aanpoten om op tijd de Uzbeekse grens te bereiken. Een lift van zo’n 70 km tot Turkmenabat met een (van de zeer vele) Turkmeense DAF XF bracht uitkomst. Fiets achterin en ik met mijn tassen voorin. En blij dat ik het gedaan heb. Ik had die dag al 70 km door de woestijn gefietst en op het lifttraject heb ik niet één boom gezien en geen enkel huis of café of wat dan ook om even uit de zon te vluchten.
Daarbij was de weg af en toe zo bar en bar slecht, had ik de wind pal op kop. Snelheden van max 12 km/u, dat schiet niet echt op.
De grensovergangen verliepen soepel en na vijf dagen was ik Turkmenistan al weer uit. Best jammer, had graag iets meer gezien.

My location:

 Posted by at 11:30

  4 Responses to “Turkmenistan”

 1. Hoi lieve Bert,
  Hier de hekkensluiter voor je verjaardag. Hartelijk gefeliciteerd.
  Man wat een prestatie…….en wat zul jij veel beleven en leuke mensen ontmoeten. Vorige week was ik als vrijwilliger mee met de ADCA vakantieweek. Ik was daarna kapot maar zeker voldaan. Vrijdag thuis maar op zaterdag op weg naar Lille naar de antiekmarkt.
  Nou ik heb het een keer gezien, het was mega druk. De volgende dag binnendoor gereden naar Gent. Super leuk al die dorpjes. Ik moest Ozo Anjou denken…..9 maanden fietsend naar Thailand, mens wat een tocht.
  Tot schrijfs en het ga je goed.
  Lieve groet, Yvonne

 2. Hoi Bert, gisteren Hans en June op bezoek gehad en ze verteld me dat je in je eentje naar Thailand aan het fietsen bent. Schrok me kapot! Wat een prestatie. Wens je alle succes toe in deze lange doch fantastische trip. Gaat je goed en hou je status vanaf nu in de gaten. Heel veel succes en fiets hem der in! Groet, Serge

 3. Mooi artikel in Kiwanis Journaal Bert.

 4. BertD,
  Sterkte op dit warme en waarschijnlijk eenzame traject…..

  June n Hans XX