May 102014
 

De laatste etappe tot Belgrado was ontspannen. Onderweg kwam ik Anne en Christian tegen uit Strassbourg. Zijn waren gestart in Seoul, door Japan en ZO Azië gefietst en van Bangkok teruggevlogen naar Istanbul. In Belgrado was ik uitgenodigd (via warmshowers.org) om te slapen bij Martin, een jongeman die gek is van fietsen en dit jaar al meer dan 80 (!) mensen te logeren gehad heeft. Hij was helemaal lyrisch over mijn fiets, de mooiste die ooit in zijn appartement gestaan had. Hij belde meteen een paar vrienden om het wonder te komen aanschouwen. Veel heb ik Martin niet gezien. Hij had een vriendin, Dunja, gestuurd om me ergens in de stad op te pikken en naar zijn app te brengen. Super geregeld dus. Na zijn werk hebben we even samen zitten kletsen, daarna ging hij op stap met vrienden en vandaag is hij een fietsrit van 200 km aan het fietsen.

Belgrado is een levendige stad, genoeg te zien voor een weekendje weg. Het is er bovenal gezellig druk en een erg ontspannen sfeer. De Serven zijn echt vriendelijk en hulpvaardig. Ik heb me in de stad beperkt tot oa het bezoeken van het Fort met uitzicht op het Donau eiland. Dat is een ongerept natuurgebied, waar je amper kunt komen en waar maar een paar mensen wonen, die al meer dan 20 jaar niet van het eiland afgekomen zijn. Wildernis in de stad dus. Verder nog naar het Tesla museum. Tesla was een Servisch technicus van eind 19e eeuw. Hij was een groot voorvechter van het gebruik van wisselstroom, dit in tegenstelling tot Edison. Hij liet in 1905 zien dat het mogelijk was om een bootje op afstand te bedienen. Ook ontwierp en bouwde hij de generatoren voor de Niagara Falls. Vandaag verder naar een van de mooiste stukken van de Donauroute, de ijzeren poort.

Tesla Museum

Op afstand bestuurbare boot van Tesla

Anne en Christian

Anne en Christian

Hotel Moskva

Hotel Moskva

Belgrado Fort

Uitzicht op het Donau eiland

 

Alle foto’s van de reis, de meeste met een lokatiekaartje vind je onder deze link

 Posted by at 09:50

  5 Responses to “Belgrado”

 1. Wat geweldig Bert dat je zo bij een Familie te gast mag zijn, dan bouw je volgens mij een vriendschap voor het leven op. Noud geniet van alle artikelen van jou en is er ook erg trots op zeker ook op het artikel in de krant dat begrijp je.
  Vandaag Moederdag belde Dolores mij vanuit Hong Kong ze is daar voor de zaak met nog enkele personen van EY o.a. J.P.Balkenende ik hoop voor haar dat ze goede zaken kunnen doen.Verder gaat hier alles zijn gangetje en wensen wij jou weer veel fijne ervaringen en fietsplezier toe.
  Groetjes en kus Henriette en Noud.

 2. Heel belangrijk: Ilse (die oet Twente en o zo leuk) is tweede geworden bij het Europees Songfestival.

 3. Hoi Bert,
  Zaterdag een beetje later dan normaal. Wij hadden gasten gisteren en vanochtend moest het ontbijt dus weer klaar staan! Dan is het vertrouwde ritme weg en ziet de dag er heel anders uit.
  Af en toe goed om patronen te doorbreken al is het niets in vergelijking met wat jij allemaal doorbreekt. Er zal zich heel wat af spelen binnen in je hoofd en hart!
  Houdoe (hou t goed)
  Wieb en Ingrid

 4. BertD, wat een geweldige ervaringen!! Super om te lezen.
  Ciao, H&J

 5. Goede morgen Bert.
  Nu ben je de belediging door de fietsenmaker vast weer te boven. Een liefhebber die, na 80 fietsen te hebben beoordeeld, die van jou de mooiste vindt, moet jou een beetje doen groeien! Je kan er weer tegen. Hier is het waardeloos weer. Ik hoop dat jij, wat dat betreft, vergezeld wordt door meer zegeningen. Belgrado, is best ver en ik denk dat jij voor ligt op schema. Belgrado, is verassend mooi, heb ik wel gelezen, maar jij reist door, begrijp ik.Goede reis en veel genoegen
  Herman( Groet Manny)